Proceduri simplificate pentru fermierii care vor solicita subventii agricole de la APIA

Ministerul Agriculturii a stabilit forma finală și condițiile pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a putea beneficia de toate formele de sprijin care se acordă în cadrul politicii agricole comune pe perioada 2015-2020. Procedura a fost simplicată pentru agricultorii care vor solicit subvenții de la APIA.

Astfel, fermierii vor avea mai puține drumuri de făcut la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) dacă doresc să depună cereri pentru subvențiile agricole. Din primavara acestui an va fi suficientă o singură deplasare la instituția agricolă pentru ca documentația înregistrată va fi valabilă pentru toate tipurile de ajutoare financiare. Astfel, cea mai complexă cerere va putea fi făcută pentru aproape 20 de forme de sprijin.
Prima noutate, este plata redistributivă, ce înseamnă toate exploatațiile care depășesc 5 hectare pînă la 30 hectare vor primi un sprijin suplimentar în cuantum de circa 40 de euro/hectar. Prin această metodă se încearcă: încurajarea fermierilor de a se asocia. A apărut o modificare și pentru a încuraja cedarea exploatației pentru persoanele care nu mai pot să facă agricultura sau vor să se retragă către alte persoane, denumite fermieri activi. Până acum trebuia sa fie persoane peste 62 de ani și să transfere la persoane tinere sub 40 de ani. Acum oricine poate să-și transfere exploatația către o altă persoană cu condiția să nu mai revină niciodată în viața agricolă
Sumele prevazute pentru plățile directe în agricultură sunt consistente. Au apărut și mai multe plăți suplimentare. Pentru ca fermierii să fie informați despre noile prevederi la nivel național se vor organiza mai multe campanii de informare a agricultorilor. Noile măsuri vor intra în vigoare de la 1 martie, data de la care fermierii vor putea merge la APIA să-și depună cererile pentru subveții.

Știri

Imagini Asuaju de Sus